Ortamahalle’nin üst kısmında bulunan St.Michael Kilisesi’nin taş duvarları ve kulesi günümüze ulaşabilen şanslı yapılardan biridir.
Özgün adı Archangel olan bu kilise Hagios Michael ya da Başmelek Kilisesi adlarıyla anılır. Kilise doğu-batı doğrultusunda kesme taştan yapılmış tek apsisli bir yapıdır. Asıl girişi kuzeydendir. Dışta kapı ve pencerelerin çevresi halat örgülü silmelerle kapatılmıştır. Kubbe kasnağı kafkas stilinde ve beyaz taştan yapılmıştır. İçte çok güzel bir mozaik taban döşemesi vardır. Mozaik süslemede siyah, beyaz ve kırmızı renklerde doğal taşlardan mozaik kullanılmıştır. Arkeologlar, mozaiklerin 11. ya da 12. yy yapımı olduğunu söylemektedir. Kilisenin yapımı Bizans Dönemi sonu 12. 13. yy’da olduğu sanılmaktadır. Mayıs 1846 tarihinde onarım görmüştür. Akçaabat’ı 1836 tarihinde ziyaret eden Seyyah W.J.Hamilton “ Platona’da Hagios Michael kilisesini ziyaret ettim. 800 yıl önce eski Bizans stiliyle yapılmıştır” diyerek bu tarihi göstermektedir.
Akçaabat’ın gözdesi tarihi Ortamahalle’de bulunan 7 asırlık bina (St. Michael Kilisesi), sosyal ve kültürel faaliyetlerde kullanılmak üzere restore edildi. Bahçesi ile birlikte düzenlenecek tarihi bina; küçük toplantılar (şehrin ve mahallesinin tanıtımı, resim, müzik vb.) ve sanat galerisi olarak kullanılmaktadır.
Akçaabat Belediyesi
Tweets by akcaabatbel