açıklama

Ortamahalle’nin üst kısmında bulunan St.Michael Kilisesi’nin taş duvarları ve kulesi günümüze ulaşabilen şanslı  yapılardan biridir.

Özgün adı Archangel olan bu kilise Hagios Michael ya da Başmelek Kilisesi adlarıyla anılır. Kilise doğu-batı doğrultusunda kesme taştan yapılmış tek apsisli bir yapıdır. Asıl girişi  kuzeydendir. Dışta kapı ve pencerelerin çevresi halat örgülü silmelerle kapatılmıştır. Kubbe kasnağı kafkas stilinde ve beyaz taştan yapılmıştır. İçte çok güzel bir mozaik taban döşemesi vardır. Mozaik süslemede siyah, beyaz ve kırmızı renklerde doğal taşlardan mozaik kullanılmıştır. Arkeologlar, mozaiklerin 11. ya da 12. yy yapımı olduğunu söylemektedir. Kilisenin yapımı Bizans Dönemi sonu 12. 13. yy’da olduğu sanılmaktadır. Mayıs 1846 tarihinde onarım görmüştür. Akçaabat’ı 1836 tarihinde ziyaret eden Seyyah W.J.Hamilton “ Platona’da Hagios Michael kilisesini ziyaret ettim. 800 yıl önce eski Bizans stiliyle yapılmıştır” diyerek bu tarihi göstermektedir. 

Akçaabat’ın gözdesi tarihi Ortamahalle’de bulunan 7 asırlık bina (St. Michael Kilisesi), sosyal ve kültürel faaliyetlerde kullanılmak üzere restore edildi. Bahçesi ile birlikte düzenlenecek tarihi bina; küçük toplantılar (şehrin ve mahallesinin tanıtımı, resim, müzik vb.) ve sanat galerisi olarak kullanılmaktadır.

 

FOTOĞRAF GALERİSİ

TANITIM VİDEOSU

YOL TARİFİ

Özel aracıyla gitmek isteyenler, şehir merkezinden tabelaları takip ederek Milli Egemenlik Caddesi’nden Harmancık mevkii ulaşır. Burada yine tabelaları takip ederek Ortamahalle yol ayrımından yaklaşık 1 km ilerleyerek Ortamahalle Müzesine ulaşılır.Alternatif olarak şehir merkezinden tabelaları takip ederek İnönü Caddesi’nin bitiminden sola dönerek yaklaşık 1 km sonra Ortamahalle Müzesine ulaşılır.
Stratejik Planİç Konrol Eylem PlanıHava DurumuPerformans Programı
EtkinliklerYayınlarımızKariyer Merkeziİhale lanları
Nöbetçi EczanelerVefat EdenlerProjelere-Ödeme
Adres Bilgi Edinme BaşvurusuİhalelerKırsal Alan Konut Tip ProjelerKent Rehberi