Oturduğumuz her sofrada Türk mutfağının aslında dünyanın en zengin mutfağı olduğunu söyleme sebeplerimizden biri, her yöremizin kendine ait yemekleri ve tarzları oluşudur. Binlerce yıldır, onlarca kültürden etkilenerek, ülkemizin her köşesinde birbirinden leziz ve farklı sofralarına oturmak mümkündür.
AKÇAABAT’IN DAMAK ÇATLATAN LEZZETLERİ
Bugün de bu harmanının Kuzey tarafından bahsedelim biraz. Köftenin ve hamsinin ve tereyağının krallığı, bir yiyenin bir daha yemek için rota değiştirdiği, Kuzey'in en güzel mutfağı Akçaabat'a yolculuk edelim.
Çatalları ya da yolculuk için bavulları hazırlayın dostlar.
Akçaabat Köftesi
Akçaabat’ı tek başına ünlü etmeye yeten o leziz köfte. Buram buram emek kokan memleket kokan o muhteşem tat Akçaabat Köftesi. Lezzetinin sırrı içine konan sarımsakta saklıdır derler. Ama asıl sır sanayileşmiş dünyamızda her işi makineler yaparken Akçaabat Köfesi’ni ustaların el lezzetleriyle birlikte yapmasıdır. Kıymasından içine koyulan baharatlarına kadar özel olan köftenin her üyesinin altın oranda ayarlanması gereken özel bir tattır köfte.
Peynirli-Kıymalı Pide
Pidenin en güzel hali.. Mayalı hamurun ev sahipliğinde yapılan özel köy peynirinin yıldız oyuncu olduğu pide. Kenarı çıtır çıtır, ortasında istediğiniz kadar bol tereyağ ve çektikçe uzayan meşhur imansız köy peyniri. İsterseniz yumurta da kırabilirsiniz lezzet bombası pideye. Her çeşidini özel taş fırınlarda pişirebilirsiniz.
Un Helvası
Akçaabat tereyağı ile unun ahenk içindeki dansı sonucu ortaya çıkan meşhur bir lezzet. İşin içine yeterli miktar şeker de girince damak çatlatır bu üçlü. Akçaabat sınırları dışında hiçbir yerde bulamayacağınız bir tat. Genelde balık menülerinin ardından gösterir kendini.
Kuymak
Kuymak, yalnızca Akçaabat’ta değil tüm Karadeniz'de hatta tüm Türkiye'de meşhur mısır unu, tereyağı ve Akçaabat peyniriyle (kolot peyniri) yapılan enfes bir yiyecektir. Koşarak Akçaabat’a gitmenize neden olabilir.
Laz Böreği
Her ne kadar ismi, çayın yanında lezzetli duracak bir böreği andırsa da laz böreği bir tatlıdır. Hakkını vererek yapmak neredeyse bir günü alsa da lezzeti 1 haftalık emeğe değer.
Kara Lahana Çorbası
İçerisinde ince kıyılmış karalahana, mısır unu, barbunya ve kurutulmuş acı biber bulunan, mısır ekmeğiyle tüketildiğinde insanda tüm soğuk günlerini Akçaabat’ta geçirme isteği uyandıran bir çorbadır. Kara lahananın sadece çorbası değil aynı zamanda sarması, kavurması ve daha birçok çeşidi yapılabilir.
Hamsi Tava
Karadeniz’in nazı ve hırçınlığı genlerine işlenmiş balık… Karadeniz’in incisi hamsi. Her yemeğe ilk başta adını daha sonra tadını verir. Karadeniz’de olduğu gibi yemeklerde de krallığını sürdürür. Mısır ununa bulanıp sıra sıra tavaya dizilir ve kızartılır. Hamsinin sadece tavası değil pilavı, tuzlaması, buğulaması da yapılır. Hatta son zamanlarda tatlısını, böreğini, reçelini yapanlar da söylentiler arasında yer alır.
Akçaabat’ın yöresel yemekleri bu kadarla sınırlı kalır mı hiç. Peki nelerdir mutlaka tatmanız gereken diğer lezzetler? Akçaabat’a gelince neler yemeliyiz? İşte Akçaabat’a gelirseniz mutlaka tatmanız gereken lezzetler...
Fasulye Turşusu
Fasulye, tarlaların da evlerin bereketli ürünüdür. Toplanır, ayıklanır yığılır bir bezin üstüne. Yakılır ateşler kaynatılır kazanlar dolusu su ve haşlanır fasulye. Öyle çok haşlanmayacak ama diri de kalmayacak. Ayarını en iyi Karadenizli kadınlar bilir. Haşlanan fasulye soğuyunca küplere doldurulur. Fasulyenin ardından sırasıyla sarımsak, tuz, sirke hatta istenirse başka sebzeler de koyulur küpün içine. Küpün en üstüne ağırca bir taş koyulup kapatılır kapağı. Gereken süre geçince turşu olmuştur; hazırdır. İster küpten alıp direkt yiyin isterseniz de bol soğanla kavurup yiyin. Evlerin baş köşesinde bekleyen turşular günün her öğününde sofralarda yerini alır. Haşlanmış patatesle birlikte muhteşem bir ikili oluşturur turşu kavurması. Karadeniz evlerinde misafirlere ikram edilecek en güzel ikiliyi oluştururlar. Bir kez yiyen bi daha yemek için sürüp gelir Akçaabat’a. Bu ikili samimiyet kokar, memleket kokar, anne kokar, emek kokar, toprak kokar…
Mısır, fasülye ve ayranın eşsiz buluşmasıyla yapılan sıcak yaz günlerini serinleten Mısır Çorbası’nı yemeden tüm lezzetleri tattım demeyin sakın.
Mısır Ekmeği, Lamesli Ekmek, Akçaabat Haşlama, Kara Lahana Yığması, Kazkaldıran, Lapa, Gulya, Kara Lahana ya da Fasulye Diblesi, Pazı Mıhlama, Hulia, Kaygana, Tomara Tavası, Patlıcan Tavası, Hamsi Kuşu, Kavut ve daha nice lezzetler. Hepsini anlatmaya satırlar yetmez. Ama hepsini tatmak için bir bilet bir de bavul yeter. Buyurun memleketimizin mutfağına.
Akçaabat Belediyesi
Tweets by akcaabatbel