Akçaabat, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde farklı özelliklere sahip bir şehirdir. Batısında bulunan Yoroz Burnu nedeniyle doğal bir liman özelliği taşır.
Karadeniz Bölgesi’nde bulunmasına rağmen yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık olması ile Akdeniz İklimi özelliğine sahiptir. Bu iklim özelliğinden dolayı Akçaabat’ta tütün, zeytin ve narenciye yetişir. Bu özellikleri nedeniyle çevrenin en büyük pazarı Akçaabat’ta kurulur. Salı günleri kurulan pazara çevre il ve ilçelerden alışveriş yapmak üzere çok sayıda insan katılır.
Nüfusu 127.331 ile Trabzon’un 2. büyük, Karadeniz Bölgesi’nin ise en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Akçaabat, aynı zamanda ulaşım açısından önemli bir kavşak noktasıdır. Doğudan Trabzon şehrine bitişik olan batısında Çarşıbaşı, Güneyinde Düzköy, Maçka ile çevrili bulunan ve Düzköy ilçesi ana yolu olan Söğütlü Vadisi’ni bünyesinde barındıran Akçaabat, yörede bulunan yaylaların geçiş noktasıdır.
Akçaabat’ın başlıca farklı özellikleri; Bölgede horonun en güzel oynandığı yer Akçaabat’tır. Horonun Başkenti, Halk Danslarının Kaynaşma Merkezi olarak adını tüm yurda duyurmuştur. Akçaabat’ta yaylalar ve yayla kentler mevcuttur. Belirli tarihlerde yapılan yayla şenlikleri, yaylalara ayrı bir renk katar. Patenti Akçaabat’a ait olan Akçaabat Köftesi; tadıyla, yapılış şekliyle ve piyazıyla eşsiz bir aromaya sahiptir. Akçaabat Sebatspor, Türkiye’nin en eski futbol kulüplerinden biridir. Şehirde sanata, sosyal faaliyetlere ve spora büyük önem verilmektedir. Akçaabat’ta çok geniş park, bahçe ve gezinti alanları bulunmaktadır. Son zamanlarda Yaylacık Sahil dolgu alanında yapılan kamelyalar ve çocuk oyun alanı vatandaşlar tarafından nefes alma ve dinlenme yeri olarak oldukça fazla rağbet görmektedir. Lokantaları Türkiye standartlarının üzerindendir. Lokantaların çoğunda köftenin yanı sıra taze balık ve diğer yemek çeşitleri bulunmaktadır.
Akçaabat Belediyesi
Tweets by akcaabatbel