açıklama

AKÇAABAT’TA HORONUN ALTYAPISI GÜÇLENİYOR

Akçaabat Belediyesi, yöre insanının vazgeçilmezi olan horona büyük önem ve destek veriyor.

Akçaabat Belediyesi, Akçaabat Folklor Derneği ve Akçaabat Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde horon çalışmaları devam ediyor.

Hafta içi okullarda hafta sonu ise Akçaabat Folklor Derneği’nde alanında uzman eğitmenler tarafından kursiyerlere yöresel halk oyunu horon öğretiliyor. Kızlar-Erkekler kategorilerinde minikler, yıldızlar, gençler ve büyükler gruplarına Uzman Eğitmen Sinan Güneysu, Abdulsamet İleli, Mehmet Şükrü Aslan ve Ayten Şenkaya toplamda 500 öğrenciye eğitim vererek horonda büyük bir alt yapı oluşturmuş oluyor.

Çalışmalar ile ilgili düşüncelerini paylaşan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Gelecek nesillere en doğru şekilde yöremizin vazgeçilmezi horonumuzu aktarmak istiyoruz. Folklor denilince akla 'Akçaabat' horunu gelir. 2016 yılında yapmış olduğumuz başvuru sonucunda 'Akçaabat' horunu Somut Olmayan Kültürel Miraslar listesine girmişti. Dünya şampiyonu horonumuzun altyapısını ilçemizdeki ilgili paydaş kuruluşlarla birlikte daha da güçlendiriyoruz. Kızlar ve erkekler kategorilerinde 500 öğrenciye Akçaabat horonunu öğretiyoruz. Çocuklarla beraber Akçaabat horonu geleceğe taşınmış olacak. Karadeniz’in şahlanışı, Karadenizlinin ayak sesi olan horona desteğimiz ve verdiğimiz önem her zaman devam edecek. Destek veren ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” İfadelerini kullandı.

AKÇAABAT HORONU NEDİR?

Akçaabat, folklorik ögelerin zenginliğiyle ayrı öneme sahip. Yörenin vazgeçilmez değerlerinden olan horon; yayla şenliklerinde, düğünlerde, asker uğurlamalarında birlikte olmanın ve coşkunun ortak paydası olarak kabul edilir.

Horon, gerek davul zurna gerekse kemençenin tınısıyla oynanan, ağır tempolu bir oyundur. Horon kurma, figürleri ağır tempoyla başlar. Sağ ayakla öne, sol ayakla arkaya doğru geniş yaylar çizilirken, kalçaların ve omuzların ritmik salınımı horon düzenini oluşturur. Ağır tempolu figürlerle oynandığında bireysel çalımlara da yer verilir. Horon dizisi; ağaçların salınışını, balıkçıların kürek çekişini, tarlaların bellenişini, dalgaların kıyıya vurup geri çekilişini andıran figürlerle sürdürülür.





TARİH : 23 Kasım 2022

Stratejik Planİç Konrol Eylem PlanıHava DurumuPerformans Programı
EtkinliklerYayınlarımızKariyer Merkeziİhale lanları
Nöbetçi EczanelerVefat EdenlerProjelere-Ödeme
Adres Bilgi Edinme BaşvurusuİhalelerKırsal Alan Konut Tip ProjelerKent Rehberi